2022
Note: For the most actual and detailed information, visit Good Food Institute:

ZAMJENA ZA JAJA

 
 

ALTERNATIVE PROIZVODIMA OD JAJA

Teško je zamisliti kako će kuhano jaje koje smatramo dijelom tradicionalnog doručka u skoroj budućnosti moći biti zamijenjeno alternativama koje ne zahtijevaju prave kokoši nesilice.

Ipak, situacija izgleda potpuno drugačije s proizvodima od bjelanjka i žutanjka, koji se koriste u proizvodnji tjestenine, majoneze i za pečenje u industriji. Za ove svrhe ima smisla i realno je razviti alternative.

Puslice, vrsta slatkiša koji se izrađuje od bijele ljepljive pjene, dobar su primjer koliko je trenutačna upotreba praha dobivenog od bjelanjka besmislena:

  • Kokoši nesilice se uzgajaju u ležioniku. Pola ptica koje se izliježu su mužjaci. Ova vrsta pilića raste sporo, što ju čini neodgovarajućom za proizvodnju mesa. Zbog toga se muški pilići ubijaju plinom, ili se melju u mlinu odmah nakon što se izlegnu.
  • Preostale ženke se stavljaju u malene uzgojne kaveze gdje se hrane gotovo pola godine dok ne sazriju dovoljno kako bi mogle nesti jaja.
  • Nakon toga, nesilice provedu 10 do 14 mjeseci u kavezima za nesenje, gdje vrlo neučinkovito pretvaraju hranu koja im se daje u jaja. Glavnina hrane biva potrošena na metabolizam ptice, što se potom pretvori u izmet koji se, naravno, potom mora zbrinuti.
  • Određeni postotak proizvedenih jaja će se slomiti u procesu, a postotak nesilica će umrijeti prije nego što njihov period nesenja jaja završi. Uzgajanje ovih ptica jednostavno se ne isplati.
  • Nakon perioda nesenja jaja, nesilice idu u klaonice. Njihovo meso nepopularno je u usporedbi s mesom brojler pilića.
  • Skupa infrastruktura potrebna je za liježenje, uzgoj, te držanje u baterijskim kavezima i konačno, za klanje ovih životinja. Za ovakav tip proizvodnje hrane puno veća su ulaganja nego u proizvodnji hrane koja nije dobivena od životinja tj. vegetarijanske hrane.
  • Kako bi se proizveo prah dobiven od bjelanjka za proizvodnju puslica, bezbrojna jaja moraju biti slomljena i bjelanjak odvojen od žutanjka. Nakon toga, bjelanjak se mora koncentrirati postupkom vakuumskog otparavanja, nakon čega se suši raspršivanjem na 170°C. Tada, konačno, imamo proizvod koji se može koristiti kao osnovni sastojak puslica.
  • Možemo li sa sigurnošću reći kako će nakon tako dugotrajne proizvodne metode biti uklonjena opasnost od Salmonelle? Slomljeni paketi tekućih jaja, naprimjer, smatraju se posebno biološki osjetljivim materijalom.

Ovakav proces vrišti za poboljšanjem, tj. da se pronađe način direktne proizvodnje bjelanjka bez korištenja nesilica u tu svrhu. Čini se vjerojatnim kako mora postojati način koji je više higijenski, koji manje zagađuje okoliš, pri kojem bi krajnji proizvod bio bez kolesterola te naravno, bez sastojaka životinjskog podrijetla.

Podružnica tvrtke Unilever „Allegra Foods“ razvila je zamjenu za jaja nazvanu 'Allegra' koja je dostupna u tekućem ili praškastom obliku. Međutim, paradoksalno je što osim soje, biljnog ulja i proteina sirutke, Allegra sadrži i bjelanjak. To je poboljšanje s obzirom na smanjenje količine sastojaka životinjskog podrijetla, ali nije potpuna alternativa kokošjim jajima.

Još jedna linija industrijskih zamjena za jaja predstavljena je 2008. godine od strane tvrtke Gum Technologies."

INTERNET POVEZNICE

Good Food Institute (GFI) report on alternatives to egg products

Postojeći proizvodi koji su zamjena za jaja; zanimljivo je obratiti pažnju na sastojke ovih proizvoda:
Beyond Eggs – supported by Bill Gates, egg replacers, USA HSUS Article
Solanic (Avebe Group) – High Performance Protein, NL
Gum Technology - 3 lines of egg-replacements for the industry, USA
Fiberstar, 'Citri Fi', 'Hydro Fi', USA
Natural Products, Inc. 'Blue 100', USA
Advanced Food Systems, 'Bake Rite', USA
Alleggra (subsidiary of Unilever), NL
Penford 'PenTech™ NG', starch-based egg replacers, USA

Existing egg replacements for individual usage of customers:
Ener-G Egg Replacer (Ener-G is also available for industrial applications)
Orgran - Egg replacer 'no egg' and egg free cake and muffin mixes
The Vegg - Vegan fried eggs!

Snowballs/marshmallows without eggs:
Sweet & Sara - vegan marshmallows

Ideje za zamjenu za jaja kada kuhate kod kuće:
Pioneerthinking (En.)