2022
Note: For the most actual and detailed information, visit Good Food Institute:

KRITERIJ USPJEŠNOSTI

 
 


Koje kriterije mora zadovoljiti mlijeko koje nije životinjskog podrijetla (biljno mlijeko), vegetarijansko meso i meso uzgojeno u kulturi stanica, prije nego li budu prihvaćeni od konzumenata? Koje nam prednosti ti proizvodi moraju ponuditi u cilju ostvarivanja uspjeha na tržištu?

OKUS

Cilj: Hrana budućnosti – mora imati okus bolji, ili barem jednako dobar, kao i meso, mliječni proizvodi i jaja dobiveni od životinja.

Ukratko: Bilo kakav oblik vegetarijanskog mesa, mesa uzgojenog u kulturi stanica, zamjene za jaja ili biljnog mlijeka (mlijeka koji nisu životinjskog podrijetla), mora u potpunosti zadovoljiti ukus većeg dijela populacije. Vrlo je vjerojatno kako je meso ključ uspjeha, ali i jedan od najvećih izazova.

CIJENA

Cilj: Hrana budućnosti – mora biti jeftinija od konvencionalnog mesa, mlijeka i jaja koji se dobivaju od životinja.

Trošenje velikih količina resursa u proizvodnji prehrambenih proizvoda dobivenih od životinja, uzrokuje njihovu visoku cijenu. Smanjivanjem kvalitete proizvoda implementacijom intenzivnog industrijskog uzgoja na farmama samo čini prehrambene proizvode dobivene od životinja jeftinijima. Iz ovog je jasno kako mora biti moguće jeftinije proizvesti prehrambene proizvode koji nisu dobiveni uzgojem ili ubijanjem životinja. Esencijalni kriterij je: jeftinije od konvencionalnog mesa! Početni stadiji proizvodnje mesa uzgojenog u kulturi stanica su skupi i tehnološki zahtjevni, stoga bi imalo smisla započeti proizvodnju sa skupim delikatesnim proizvodima, kako bi se kasnije omogućila kompetitivna cijena. Sva In-Vitro 'foie gras' bila bi zdravija i ne bi bila udružena s okrutnošću prema životinjama koje su inače uključene u proizvodnju.

MARKETING / CILJNE SKUPINE / OGLAŠAVANJE

Cilj: Hrana budućnosti – mora biti privlačna većini!

Sve do sada, prehrambeni proizvodi koji nisu dobiveni od životinja, ciljani su na točno određene konzumentske skupine. Postojeći proizvodi razvijeni su obzirom na ljude svjesne zdravstvenih efekata hrane ili za vegetarijance. Ipak, esencijalno je osmisliti prehrambene proizvode superiorne onima životinjskog podrijetla, koji će zadovoljiti najveći mogući broj ljudi, a ne samo mali segment potrošača. Marketing takvih proizvoda ne smije niti u kojem slučaju biti rezerviran isključivo za vegetarijansko tržište.

ZDRAVLJE

Cilj: Hrana budućnosti – bit će zdravija od proizvoda dobivenih od životinja.

Vegetarijansko meso, proizvodi od biljnog mlijeka i zamjene za jaja, kao i meso uzgojeno u kulturi stanica, treba biti zdravije za ljudski organizam od ekvivalentnih prehrambenih proizvoda dobivenih od životinja. Epidemije koje se javljaju kod životinja, kao što je BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy / Kravlja spongioformna encefalopatija – 'kravlje ludilo') i ptičja gripa, kao i razvijanje otpornosti na antibiotike i Salmonella, trebali bi prestati biti problem. Tijekom proizvodnog procesa trebalo bi biti moguće kontrolirati kombinaciju aminokiselina i masnih kiselina, ili na primjer izostaviti kolesterol. Što se tiče zdravstvenih efekata, bit će relativno jednostavno napraviti proizvode zdravije od onih dobivenih od životinja. Dodatne informacije o zdravstvenim nedostacima hrane dobivene od životinja.

TRAJNOST PROIZVODA / PROIZVODNA HIGIJENA

Postojeći prehrambeni proizvodi neživotinjskog podrijetla, kao što je mlijeko od soje, tofu ili vegetarijanske kobasice, uvijek su trajniji od ekvivalentnih proizvoda dobivenih od životinja. S obzirom na to, mnoge uštede su moguće u proizvodnji, transportu i prodaji. Na primjer; u mnogim se slučajevima može eliminirati potreba za hladnim transportnim lancima. Pokvareni prehrambeni proizvodi životinjskog podrijetla predstavljaju mnogo veći zdravstveni rizik od pokvarenih proizvoda koji nisu dobiveni od životinja. Sve ovo predstavlja velike potencijalne uštede i za prehrambenu industriju i za krajnjeg korisnika, koje tek moraju biti prepoznate i ostvarene.

Studija o prihvaćanju zamjena za meso od strane konzumenata, Nizozemski PROFETAS-projekt (Niz.) Napomena: na ovim stranicama je za termin 'zamjena za meso' upotrijebljen termin NPF Novel Protein Food / nova proteinska hrana.