2022
Note: For the most actual and detailed information, visit Good Food Institute:

VEGETARIJANSKO MESO

 
 

 

PŠENIČNI GLUTEN / SEITAN

Pšenični gluten poznat je i kao seitan. Gluten se sastoji od proteinskih sastavnica gliadina i glutenina izoliranih iz pšenice ispiranjem pšeničnog tijesta dok se škrob i posije ne isperu. To je najjeftinija i najjednostavnija sirovina za proizvodnju vegetarijanskih kobasica, pljeskavica, ćevapa, odrezaka i vegetarijanskog mljevenog mesa. Dodatno, pšenica je usjev koji se uzgaja u većini zemalja svijeta, tako da je proizvodnja seitana moguća na regionalnom nivou. Jednostavnost metode proizvodnje seitana omogućila je dobivanje konzistencije proizvoda vrlo slične vlaknastoj strukturi mesa. Seitan se može začiniti i pripremiti na mnogo različitih načina.

Članak o seitanu na Wikipediji (En.)
Recepti za jela sa seitanom (En.)
Internet stranice o seitanu (En.)
Generalne informacije o seitanu (En.)

Tofu

Tofu je tradicionalna azijska hrana i osnova zamjena za meso načinjenih od soje. Proizvodi se dodatkom ugrušivača u sojino mlijeko te tiskanjem nastalog ugrušenog proteina do postizanja odgovarajuće konzistencije. Tofu je lako probavljiv i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Za razliku od seitana, tofu nema strukturu sličnu mesu, no može se začiniti na mnogo različitih načina te dimljenjem prevesti u delikatesan proizvod.

Wikipedija člananci o tofuu (En.)
Regionalni proizvođač tofua kao primjer (En.)
Tofu je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu (En.)

SOJINO MESO

Sojino meso, ili točnije; 'teksturirani biljni protein' (En. TVP – Textured Vegetable Protein) proizvodi se od sojinog zrna u mnogim azijskim zemljama. Metoda proizvodnje do određene mjere zahtijeva više rada, ali je zato finalni proizvod vlaknaste strukture vrlo slične mesu. Dodatkom različitih začina može se postići velika raznolikost okusa, a pored toga - sojino meso iznimno je bogato proteinima (sadrži preko 50% proteina).

Članci o soji na Wikipediji (En.)
Informacije o mesu od soje (En.)

Tempeh

Tempeh je tradicionalni indonezijski fermentirani proizvod koji se dobiva. Proizvodi se kontroliranom fermentacijom kuhanog sojina zrnja pomoću plijesni Rhizopus. Tijekom fermentacije, Rhizopus veže zrna soje u kompaktnu bijelu pogaču, no tempeh nije tako vlaknast kao meso. Tempeh se može upotrijebiti na mnogo različitih načina te sadrži mnogo vitamina iz B skupine (među ostalim) i visokog je udjela proteina i može se upotrijebiti na mnogo načina.

Informacije o tempehu (En.)
Članak na Wikipediji o tempehu (En.)
Što je to tempeh? (En.)

Quorn

Quorn je inovacija iz engleske kompanije Marlow Foods. Proizvodi se iz fermentiranih gljiva koje su procesirane i teksturirane kako bi se nastao proizvod koji vrlo lako može biti zamijenjen za meso. Proizvodi od quorna uključuju odreske, pljeskavice, zamjenu za pileća prsa te nareske i gotova jela kao što su lazanje. Quorn je dostupan u supermarketima mnogih Europskih zemalja i u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, quorn nije načinjen u potpunosti bez namirnica životinjskog podrijetla, jer se bjelanjak jajeta koristi kao vezivo.

Quorn, početna stranica
Clanak o Quornu na Wikipediji (En.)

MEATLESS

Sjemenke slatkih lupins (lupinus) mogu se koristiti u proizvodnji vegetarijanskog mesa. Meatless (prijevod s En. bez mesa, proizvod Meatless BV) je proizvod koji je u potpunosti sačinjen od biljnih vlakana lupine i pšenice. Vlakna se proizvode u različitim oblicima, okusima i bojama. Meatless se koristi u proizvodima koji su zamjena za meso kao u proizvodnji "hibridnih proizvoda" koji su mesni proizvodi, no u kojima je velik postotak mesa zamijenjen Meatless vlaknima.

Meatless Home

General Links

GFI Report on plant based meat, eggs and dairy, 2020

Pregled proizvoda za Njemačku (Njem.)

Valsoja Italija - vegetarijansko meso
Burgeri, ćevapi, odresci... kod Fry's Special Vegetarian (Južna Afrika, En.)
Topas - Zamjena za meso Wheaty (En.)
Vivera - "Vish"sticks, steaks and much more (Netherlands)
Turtle Island Foods (SAD, Kanada, UK, En.)